Χοιρινά κότσια στη γάστρα με φασόλια ξερά μας προτείνει ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Για να το μαγειρέψετε θα χρειαστείτε:

Χοιρινά κότσια στη γάστρα με φασόλια ξερά

4 κότσια χοιρινά

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια μεγάλα, χονδροκομμένα

1 καρότο κομμένο σε κύβους

2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα

1 φύλλο δάφνη

5-6 κόκκοι μπαχάρι

1/2 λίτρο λευκό κρασί

1 κλαδάκι θυμάρι

3 φλιτζάνια ξηρά φασόλια

6 φλιτζάνια νερό

Αλάτι- μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύετε τα φασόλια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160ο -170ο C. Αλατοπιπερώνετε τα κότσια. Σε ένα μεγάλο σκεύος ζεσταίνετε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και ροδίζετε τα κότσια από όλες τις πλευρές.

Βάζετε τα κότσια σε ένα μεγάλο ταψί με σκέπασμα (γάστρα) και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τη δάφνη, το μπαχάρι, το λευκό κρασί, και αρκετό ζωμό η νερό ώστε να τα σκεπάσει. Σκεπάζετε τη γάστρα ψήνετε

τα κότσια για 3-4 ώρες.

Όσο ψήνονται τα κότσια, ξεπλένετε τα φασόλια τα βράζετε πρώτα για 40΄σε καθαρό νερό μετά τα στραγγίζετε και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι τα φασόλια μαλακώσουν λίγο. Περίπου 1/2 ώρα προτού βγάλετε το κρέας από τον φούρνο,

στραγγίζετε τα φασόλια και τα ρίχνετε μέσα στη γάστρα μαζί με το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύετε. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

 

Καλή σας όρεξη! 

Για όσους το Πάσχα δεν ψήσουν στη σούβλα ο Ηπειρώτης Αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης προτείνει αρνί ψητό στο φούρνο. Για να το ψήσετε θα

χρειαστείτε: 

(Υλικά για 6-8 άτομα)

1 μπούτι αρνίσιο 1,5-2 κιλά

2 κιλά πατάτες ολόκληρες

6 σκελίδες σκόρδο

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Κλωνάρια θυμαριού, φρέσκο

Προαιρετικά λίγα τοματίνια

Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς

Αλατίζουμε το μπούτι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο παντού και κάνουμε 'μασάζ' για περίπου 5 λεπτά.

Τοποθετούμε το κρέας στο ταψάκι

Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βάζουμε στο ταψάκι

Προσοχή μην καθαρίσετε τα σκόρδα, βάλτε τα ολόγυρα

-Πιπέρι και θυμάρι

Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό

Καλύψτε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο -Για κάθε κιλό αρνιού χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα ψήσιμο

Προσθέστε τα τοματίνια κομμένα στα δύο μισή ώρα πριν το τέλος

Ελέγξτε αν χρειαστεί και άλλα υγρά

Όταν ψηθεί, αφήστε το ένα τέταρτο να χαλαρώσει και σερβίρετε με σαλάτες και σάλτσες

Σερβίρετε σε πιατέλα τις πατάτες ολόκληρες και το κρέας σε φέτες.

 

Καλή σας όρεξη!

 

Σουπιές με σπανάκι είναι η νέα συνταγή -πρόταση- για τις φίλες και τους φίλους του Hpeiros.gr, του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα, επίτιμου προέδρου της Λέσχης

Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Τάσου Τόλη.

 

 Για να μαγειρέψετε σουπιές με σπανάκι, που είναι και ένα εξαιρετικό σαρακοστιανό πιάτο, θα χρειαστείτε:

 

(Υλικά για 4 άτομα)

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα και ανακατεύουμε για 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις σουπιές (καθαρισμένες & πλυμένες ), το σπανάκι, τον άνηθο, την ντομάτα, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ρίχνοντας και μισό ποτήρι νερό .

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία για 15΄-20΄, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με τη σάλτσα του.

 

Σερβίρουμε με φρέσκο λεμόνι, και κρίταμο.

 

Καλή μας όρεξη!

Κολιοί γεμιστοί η νέα συνταγή -πρόταση- του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα και επίτιμιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρωβν Ελλάδος, Τάσου Τόλη.

Πρόκειται για ένα ακόμη σαρακοστιανό φαγητό, το οποίο για να το μαγειρέψετε θα χρειαστείετ:

(Υλικά για 4 άτομα)

1 κιλό κολιούς

1 ντομάτα σε μικρούς κύβους.

1 πράσινη πιπέρια σε κύβους

1 κρεμμύδι ξερό σε κύβους

1 καρότο σε κύβους

4 σκ.σκορδου ψιλοκομμένες

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι-Ρίγανη- Θυμάρι

2 κρασοπότηρο ημίγλυκο κόκκινο κρασί

2κ.σ γεμάτες μουστάρδα

1 ποτήρι κρασιού Ελαιόλαδο

1 λεμόνι τον χυμό του (και το ξύσμα του)

 

Εκτέλεση συνταγής

Κόψτε όλα τα λαχανικά σε κύβους σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά .

Καθαρίστε τα ψάρια τα πλένετε καλά και τα στρώνετε με την σειρά σε ταψί.

Αλατίστε μέσα έξω τα ψάρια πουδράρετε με την ρίγανη και το θυμάρι.

Στην συνεχεία παίρνετε γέμιση και γεμίστε τις κοιλίτσες των ψαριών .

Στο μπαλαντέρ ρίξτε το λάδι κρασί, τον χυμό λεμονιού την μουστάρδα, ανακινήστε πολύ καλά και το ρίχνουμε επάνω στο φαγητό μας να πάει παντού.

Ρίχνουμε λίγο νεράκι (περίπου ½ ποτήρι κρασιού)

και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά το πολύ(ανάλογα το φούρνο μας) μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Συνοδεύετε με σαλάτα, τοματινια και ξύσμα λεμονιού περιχύνοντας με την σάλτσα του.

 

Καλή όρεξη!

 

Ημέρα του βακαλάου η 25η Μαρτίου και ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας και επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Τάσος Τόλης

προτείνει για τις φίλες και τους φίλους του Hpeiros.gr, "Μπακαλιάρο γιαχνιστό"

 

Για να τον φτιάξετε θα χρειαζτείτε: 

 

(Υλικά για 4-6 άτομα)

 

1 κιλό παστός ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 ξερά μέτρια κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)

3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο

4 γαρύφαλλα

500 γρ. Πατάτες κυδωνάτες

2κ.γλυκου σταφίδες άσπρες

1/2 φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο

1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό

πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο αλλάζοντας το κρύο νερό για 24 ώρες , τον κόβουμε σε κομμάτια και τον τοποθετείτε σε ένα ταψί.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια με το σκόρδο για 4-5λεπτά και αλλά 3 λεπτά τις πατάτες . Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί λίγο νερό και βράζουμε για 3 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης τα γαρύφαλλα, το πιπέρι με το μαϊντανό, τις σταφίδες το ζεστό νερό και ρίχνουμε το μείγμα των κρεμμυδιών πάνω στα κομμάτια του μπακαλιάρου.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τον μπακαλιάρο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

 

Καλή σας όρεξη! 

 

Συνταγή για αυτούς που αγαπούν τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές γεύσεις προτείνει σήμερα στις φίλες και στους φίλους του Hpeiros.gr, ο Ηπειρώτης Αρχιμάγειρας, Τάσος Τόλης. Ειδικότερα μας προτείνει να μαγειρέψουμε λουκουμάδες με γαρίδες. Ας δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 6 άτομα)

18 γαρίδες No 3

220 γρ. αλεύρι μαλακό

10 γρ. ξηρή μαγιά

1 μπύρα των 330 ml.

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι & πιπέρι

Λάδι για το τηγάνισμα.

 

Για τη σάλτσα

 

100 γρ. βύσσινο χωρίς κουκούτσι

180 γρ. σταφίδα

35 ml ξίδι μήλου

1 σφηνάκι ούζο

40 γρ. ζάχαρη καστανή

2 κ.γ. corn flour

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, ρίχνουμε σταδιακά την μπύρα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώσπου να δημιουργηθεί ένα μείγμα χυλού .

Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος, το κεφάλι και το εντεράκι. Στη συνέχεια τις μαρινάρουμε στο χυμό του λεμονιού με αλάτι & πιπέρι.

Βάζουμε τα φρούτα στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, το ξίδι, ούζο και το corn flour. Πολτοποιούμε και βάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρόλι. Μαγειρεύουμε ελαφρά τη σάλτσα έως ότου να πήξει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε εκτός φωτιάς να

κρυώσει.

Βάζουμε σε ένα σκεύος για τηγάνισμα το λάδι και αφήνουμε να κάψει αρκετά.

Βουτάμε μία - μία τις γαρίδες στο χυλό μας και τις τηγανίζουμε για ένα λεπτό, τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας ώστε να μείνουν τραγανές.

Σερβίρουμε συνοδεύοντας με την σάλτσα και προαιρετικά σαλάτα εποχής.

 

 

Καλή σας όρεξη!

Χτένια με ούζο και ελαιόλαδο, είναι η νέα συνταγή -πρόταση- για τις φίλες και τους φίλους του Hpeiros.gr, του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου Τόλη. 

Για να φτιάξετε τη συνταγή θα χρεαστείτε:

(Υλικά  για 4 άτομα)

16 χτένια

10 γρ. βούτυρο

5 κρεμμύδια μικρά ξερά

½ ματσάκι εστραγκόν

200 mel λευκό κρασί

80 melελαιολαδο

1 σφηνάκι ούζο

2 ντομάτες καθαρισμένες

20 γρμ.καπαρη

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμυδι, κομμένα σε φέτες μαζί με το εστραγκόν και το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέστε τις ντομάτες την κάπαρη  αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.

Κατόπιν ετοιμάζετε τα  Χτένια αλατοπιπερώνετε τα χτένια και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι πολύ ζεστό με λίγο λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές σβήστε με το ούζο αφήστε να σιγοψήνουν για 2 λεπτά και είναι έτοιμα.

 Σε ένα πιάτο βάζετε το κέλυφος  μια στρώση από τη σος και από πάνω τοποθετείτε χτένια  σαν βάση  του  πιάτου ( βάλτε  χονδρό αλάτι).

Καλή σας όρεξη! 

Κοτόπουλο λεμονάτο είναι η νέα συνταγή -πρόταση- για τις φίλες και τους φίλους του Hpeiros.gr, του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα, επίτιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Τάσου Τόλη. 

 

(Υλικά για 6 άτομα)


600 γρμ . κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
1 φύλλο δάφνη
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 μέτριο κρεμμύδι

100 γρμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
120 mel ελαιόλαδο
2 λεμόνια το χυμό
2 ποτηράκι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτελεση συνταγης

 

Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα το περιχύνετε με το λάδι και ανάψτε το μάτι της κουζίνας.
Καθαρίστε και κόψτε το κρεμμύδι (χοντροκομμένο) και τα σκόρδα.
Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με την δάφνη, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο και τα μανιτάρια.
Ανακατέψτε μια φορά δεν τσιγαρίζετε και ρίξτε το κρασί.
Σκεπάζετε με νερό βράστε για 3 τέταρτα και κατόπιν προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται και βράζετε έως ότου μαλακώσουν.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι .
Στο σημείο αυτό ρίξτε το χυμό των λεμονιών.

Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρουμε. Συνοδεύετε με φασολάκια πράσινα ρύζι, πατάτες, πουρέ, λαχανικά.

Μανιτάρια στιφάδο, είναι η νέα πεντανόστικη συνταγή - πρόταση για την σαρακοστή, αλλά όχι μόνο

 

του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου Τόλη.

 

Για να την παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 4 άτομα) 

 

1/2 φλ. τσ .ελαιόλαδο

1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια κοκόρια

1 ½ κιλό μανιτάρια ανάμεικτα

3-4 σκελίδες σκόρδο

2-3 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. ολόκληρο μαύρο πιπέρι

2 κ.γ. ροζ πιπέρι (ολόκληρους κόκκους)

1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι

1 ξυλάκι κανέλλα

2-3 γαρύφαλλα

1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο

120 ml κόκκινο ξηρό κρασί

45 ml μπαλσάμικο

αλάτι, πιπέρι

1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια τα σκόρδα και τα μανιτάρια και κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο τα μανιτάρια και όλα τα μπαχαρικά και αρωματικά το κρασί και το μπαλσάμικο.

Αφήβουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν και πάρουν ένα χρυσό-καφετί χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και το βαλσαμικο ξύδι, και το μαγειρεύουμε για

άλλα 10 - 15 λεπτά. Προσθέτουμε και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε για δύο λεπτά και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία.

 

Καλή μας όρεξη! 

Χούμους είναι η νέα συνταγή -πρόταση- του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου Τόλη, επίτιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.  

Για να την παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε:

400 γρ. ρεβίθια βρασμένα

3 κ.σ. ταχίνι

χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1/2 - 1 κ.γλ. αλάτι

1/2 κ.γλ. κύμινο

2 κ.σ. νερό

πάπρικα για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνετε το ταχίνι και τον χυμό του λεμονιού σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει πηχτό και ανοιχτόχρωμο. Μετά προσθέστε τα ρεβίθια. Χτυπήστε μέχρι τα ρεβίθια να λιώσουν.

Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και σιγά σιγά βάλτε και το ελαιόλαδο ενόσω χτυπάτε με το μπλέντερ.

Χτυπήστε το μείγμα μέχρι το ελαιόλαδο να έχει απορροφηθεί πλήρως και το χούμους να είναι λείο ή πιο σφιχτό αναλόγως της προτιμήσεως σας.

Προσθέστε το αλάτι και το κύμινο και 1-2 κ.σ. νερό αν το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σφιχτό. Χτυπήστε το για 1 ακόμα λεπτό σερβίρετε πουδράροντας με πάπρικα ραντίζοντας με ελαιόλαδο.

 

Καλή σας όρεξη! 

Κρέμα γιαουρτιού με μήλα, είναι η νέα συνταγή που προτείνει για τους φίλους του www.Hpeiros.gr, ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης. 

 

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό

 

300 γρμ κρέμα γάλακτος

 

3 φύλλα ζελατίνας

 

500 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους


75 γρ. ζάχαρη


50 γρ. μέλι


50ml μηλίτη η λευκό κρασί

 

1-2 σποράκια κάρδαμο

 


Εκτέλεση συνταγής

 

45'-60'Serves 4ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μήλα, τη ζάχαρη, το μέλι και το μηλίτη και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος και στην συνέχεια ρίχνουμε τα 3 φύλλα ζελατίνης (αφού προηγουμένως τα έχουμε βάλει σε κρύο νερό και τα έχουμε λιώσει σε κατσαρολάκι.

Γεμίζουμε τα φαρμάκια βαλτέ στο ψυγείο για 2-3 ώρες και κατόπιν ξεφορμάρουμε, βουτώντας σε ζεστό νερό σερβίρουμε γαρνίροντας με τα καραμελιζέ μήλα. 

 

More Articles ...

e horos logo