Ο κορυφαίος Ηπειρώτης σεφ Τάσος Τόλης, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδας, προτείνει για τους αναγνώστες και φίλους του Hpeiros.gr, μία ξεχωριστή συνταγή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πιο συγκεκριμένα προτείνει ψητό χοιρινό. Ας δούμε την συνταγή:

Υλικά για 6-8 άτομα

3 κιλά χοιρινό, καρέ η μπούτι

ξύσμα, από 2 πορτοκάλια( και το χυμό τους

χυμό, από 2 πορτοκάλια

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

40 γρ. αλάτι

10 γρ. πιπέρι

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ μουστάρδα

2 κ.σ. ρίγανη

2 κ.σ. κύμινο

40 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς.

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια και το χυμό, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο το κύμινο, τη ρίγανη, την μουστάρδα και το κρασί.

Αφού ρίξουμε όλη τη μαρινάδα σε ένα ταψί, ρίχνουμε το κρέας. Γυρνάμε το κρέας να πάει η μαρινάδα παντού, το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Κάθε 20 λεπτά, το γυρνάμε πλευρά να πάει η μαρινάδα παντού, προσθέτουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, και το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 2 ώρες βρέχοντας κατά διαστήματα με τους χυμούς του.

Συνοδεύετε με πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι.

Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα είναι η νέα συνταγή -πρόταση του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου Τόλη, επίτιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. 

 

Υλικά για 6 άτομα

4 χειροποίητα φύλλα

Για το σπιτικό φύλλο

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αλεύρι ολικής

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξύδι ή ρακή

2 κ.γ. αλάτι

χλιαρό νερό όσο πάρει

 

Για τη γέμιση

1 κιλό περίπου (μισή μεγάλη κολοκύθα)

200 γρ. φέτα σπασμένη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ. τραχανά ή ρύζι

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση συνταγης

Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση ή σε τέσσερα κομμάτια με τη φλούδα, τη βάζουμε όπως είναι σε ταψί και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Καθαρίζουμε τη φλούδα, βάζουμε την ψύχα στο σουρωτήρι και μόλις κρυώσει τη στίβουμε όσο μπορούμε, να φύγουν τα ζουμιά της.

Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε την κολοκύθα, το βούτυρο σε κυβάκια, τον μαϊντανό, τον τραχανά, αλατοπίπερο και τη φέτα.

Για το φύλλο Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα-ίσα να μην κολλάει στα χέρια μας. Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας. Κόβουμε μπαλίτσες σαν και τις ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο . Πριν από κάθε μας κίνηση αλευρώνουμε καλά κι από τις δυό πλευρές το ζυμάρι.

Λειώνουμε στα 100 γρ. βούτυρο και το ανακατεύουμε με ελαιόλαδο.Λαδοβουτυρώνουμε την τάρτα η ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα, να προεξέχει από τα τοιχώματα.Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει .

 

Για όσους το Πάσχα δεν ψήσουν στη σούβλα ο Ηπειρώτης Αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης προτείνει αρνί ψητό στο φούρνο. Για να το ψήσετε θα

χρειαστείτε: 

(Υλικά για 6-8 άτομα)

1 μπούτι αρνίσιο 1,5-2 κιλά

2 κιλά πατάτες ολόκληρες

6 σκελίδες σκόρδο

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Κλωνάρια θυμαριού, φρέσκο

Προαιρετικά λίγα τοματίνια

Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς

Αλατίζουμε το μπούτι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο παντού και κάνουμε 'μασάζ' για περίπου 5 λεπτά.

Τοποθετούμε το κρέας στο ταψάκι

Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βάζουμε στο ταψάκι

Προσοχή μην καθαρίσετε τα σκόρδα, βάλτε τα ολόγυρα

-Πιπέρι και θυμάρι

Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό

Καλύψτε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο -Για κάθε κιλό αρνιού χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα ψήσιμο

Προσθέστε τα τοματίνια κομμένα στα δύο μισή ώρα πριν το τέλος

Ελέγξτε αν χρειαστεί και άλλα υγρά

Όταν ψηθεί, αφήστε το ένα τέταρτο να χαλαρώσει και σερβίρετε με σαλάτες και σάλτσες

Σερβίρετε σε πιατέλα τις πατάτες ολόκληρες και το κρέας σε φέτες.

 

Καλή σας όρεξη!

 

Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

1 φλ.τσ βούτυρο

2 φλ.τσ ζάχαρη

6 αυγά

1/2 φλ.τσ φρέσκο γάλα

2 βανίλιες

1 φλ.τσ κακάο

2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει

¼ κ.γλ.αλάτι

 

Εκτέλεση συνταγής

Κοσκινίζουμε σε ψιλο κόσκινο όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα.

Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2΄, έως ότου ενωθούν σε μείγμα και κατόπιν ποιο δυνατή ταχύτητα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στενόμακρη φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180οC για 50΄-55΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα. Το

ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Συνοδεύουμε με κτυπημένη κρέμα γάλακτος όχι πολύ ρευστή.

Κολιοί γεμιστοί η νέα συνταγή -πρόταση- του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα και επίτιμιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρωβν Ελλάδος, Τάσου Τόλη.

Πρόκειται για ένα ακόμη σαρακοστιανό φαγητό, το οποίο για να το μαγειρέψετε θα χρειαστείετ:

(Υλικά για 4 άτομα)

1 κιλό κολιούς

1 ντομάτα σε μικρούς κύβους.

1 πράσινη πιπέρια σε κύβους

1 κρεμμύδι ξερό σε κύβους

1 καρότο σε κύβους

4 σκ.σκορδου ψιλοκομμένες

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι-Ρίγανη- Θυμάρι

2 κρασοπότηρο ημίγλυκο κόκκινο κρασί

2κ.σ γεμάτες μουστάρδα

1 ποτήρι κρασιού Ελαιόλαδο

1 λεμόνι τον χυμό του (και το ξύσμα του)

 

Εκτέλεση συνταγής

Κόψτε όλα τα λαχανικά σε κύβους σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά .

Καθαρίστε τα ψάρια τα πλένετε καλά και τα στρώνετε με την σειρά σε ταψί.

Αλατίστε μέσα έξω τα ψάρια πουδράρετε με την ρίγανη και το θυμάρι.

Στην συνεχεία παίρνετε γέμιση και γεμίστε τις κοιλίτσες των ψαριών .

Στο μπαλαντέρ ρίξτε το λάδι κρασί, τον χυμό λεμονιού την μουστάρδα, ανακινήστε πολύ καλά και το ρίχνουμε επάνω στο φαγητό μας να πάει παντού.

Ρίχνουμε λίγο νεράκι (περίπου ½ ποτήρι κρασιού)

και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά το πολύ(ανάλογα το φούρνο μας) μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Συνοδεύετε με σαλάτα, τοματινια και ξύσμα λεμονιού περιχύνοντας με την σάλτσα του.

 

Καλή όρεξη!

 

Προφιτερόλ μας προτείνει να φτιάξουμε ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Τάσος Τόλης.

 

Υλικά για 4-6 άτομα

Σου

150 γρ. βούτυρο

150 γρ. γάλα

6 κ.σ ζάχαρη

380 γρ.αλεύρι

5 αυγά

Κρέμα βανίλιας για γέμιση

1 λιτρο γάλα

1 φλ. τζ κορν - φλάουρ

2 φλ.τζ. ζάχαρη

3 αβγά

1 βανίλια

4 κ.σ αλεύρι

50 γρ. βούτυρο

 

Κρέμα επικάλυψης σοκολάτας

140 mel γάλα χλιαρό

50 γρ. κακάο

180 γρ. κουβερτούρας λιωμένη

400 γρ. κρέμα γάλακτος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με το γάλα, ρίχνουμε την ζάχαρη και στην συνέχεια το αλεύρι. Ανακατεύουμε το αλεύρι, κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύοντας ρίχνουμε τ'αβγά. Βαζουμε την ζύμη σε κορνέ και κάνουμε σουδάκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά μέχρι να 'πάρουν χρώμα'.

Σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το μισό γάλα, την ζάχαρη και την βανίλια. Σένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απο το βούτυρο).

Μόλις το γάλα πάρει βράση ρίχνουμε σιγά-σιγά τα υλικά που έχουμε στο μπολ και ανακατεύομε μέχρι να πήξει η κρέμα κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 μπολ, στο ενα ρίχνουμε το κακαο,το γάλα και την σοκολάτα λιωμένη και αφήνουμε να κρυώσει, αφήστε να κρυώσουν αλλά να μην κάνουν κρουστα.Οταν κρυώσει η λευκή κρέμα την χτυπάμε με το μίξερ

ν'αφαρατεψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Γεμίζουμε σουδακια με την λευκή κρέμα και τα βάζουμε σε μπολ, περιχύνουμε απο επάνω με την σοκολατένια κρέμα.

Συνταγή για αυτούς που αγαπούν τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές γεύσεις προτείνει σήμερα στις φίλες και στους φίλους του Hpeiros.gr, ο Ηπειρώτης Αρχιμάγειρας, Τάσος Τόλης. Ειδικότερα μας προτείνει να μαγειρέψουμε λουκουμάδες με γαρίδες. Ας δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 6 άτομα)

18 γαρίδες No 3

220 γρ. αλεύρι μαλακό

10 γρ. ξηρή μαγιά

1 μπύρα των 330 ml.

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι & πιπέρι

Λάδι για το τηγάνισμα.

 

Για τη σάλτσα

 

100 γρ. βύσσινο χωρίς κουκούτσι

180 γρ. σταφίδα

35 ml ξίδι μήλου

1 σφηνάκι ούζο

40 γρ. ζάχαρη καστανή

2 κ.γ. corn flour

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, ρίχνουμε σταδιακά την μπύρα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώσπου να δημιουργηθεί ένα μείγμα χυλού .

Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος, το κεφάλι και το εντεράκι. Στη συνέχεια τις μαρινάρουμε στο χυμό του λεμονιού με αλάτι & πιπέρι.

Βάζουμε τα φρούτα στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, το ξίδι, ούζο και το corn flour. Πολτοποιούμε και βάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρόλι. Μαγειρεύουμε ελαφρά τη σάλτσα έως ότου να πήξει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε εκτός φωτιάς να

κρυώσει.

Βάζουμε σε ένα σκεύος για τηγάνισμα το λάδι και αφήνουμε να κάψει αρκετά.

Βουτάμε μία - μία τις γαρίδες στο χυλό μας και τις τηγανίζουμε για ένα λεπτό, τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας ώστε να μείνουν τραγανές.

Σερβίρουμε συνοδεύοντας με την σάλτσα και προαιρετικά σαλάτα εποχής.

 

 

Καλή σας όρεξη!

Ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδας, Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, συστήνει για τους φίλους του www.Hpeiros.gr, τη συνταγή μποτάκια κοτόπουλο στο φούρνο. 

 

Υλικά για 4 άτομα

6-8 μπουτάκια κοτόπουλο

100 γρ. γιαούρτι

2 κ.σ ψίχα τριμμένη ψωμιού

100 γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη

1 κ.σ. πάπρικα

1 κ.γ. μπαχάρι πούδρα

Αλάτι-πιπέρι

2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε τα μπούτια κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού, αφήνουμε (για 2-3 ώρες).

Σε ένα μπολ βάζουμε την ψίχα τριμμένη, την κεφαλογραβιέρα , την πάπρικα, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και βουτάμε ένα – ένα μπουτάκι στο στέρεο μείγμα.

Αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα ,βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο πάνω σε κάθε ένα από τα μπούτια κοτόπουλο.

Ψήνουμε σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς για 45 λεπτά να ροδίσουν καλά.

Συνοδεύουμε με μαιντανοσαλατα, χωριάτικη , και γιαούρτι με δυόσμο

Κοτόπουλο λεμονάτο είναι η νέα συνταγή -πρόταση- για τις φίλες και τους φίλους του Hpeiros.gr, του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα, επίτιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Τάσου Τόλη. 

 

(Υλικά για 6 άτομα)


600 γρμ . κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
1 φύλλο δάφνη
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 μέτριο κρεμμύδι

100 γρμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
120 mel ελαιόλαδο
2 λεμόνια το χυμό
2 ποτηράκι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτελεση συνταγης

 

Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα το περιχύνετε με το λάδι και ανάψτε το μάτι της κουζίνας.
Καθαρίστε και κόψτε το κρεμμύδι (χοντροκομμένο) και τα σκόρδα.
Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με την δάφνη, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο και τα μανιτάρια.
Ανακατέψτε μια φορά δεν τσιγαρίζετε και ρίξτε το κρασί.
Σκεπάζετε με νερό βράστε για 3 τέταρτα και κατόπιν προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται και βράζετε έως ότου μαλακώσουν.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι .
Στο σημείο αυτό ρίξτε το χυμό των λεμονιών.

Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρουμε. Συνοδεύετε με φασολάκια πράσινα ρύζι, πατάτες, πουρέ, λαχανικά.

Χοιρινά κότσια στη γάστρα με φασόλια ξερά μας προτείνει ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Για να το μαγειρέψετε θα χρειαστείτε:

Χοιρινά κότσια στη γάστρα με φασόλια ξερά

4 κότσια χοιρινά

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια μεγάλα, χονδροκομμένα

1 καρότο κομμένο σε κύβους

2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα

1 φύλλο δάφνη

5-6 κόκκοι μπαχάρι

1/2 λίτρο λευκό κρασί

1 κλαδάκι θυμάρι

3 φλιτζάνια ξηρά φασόλια

6 φλιτζάνια νερό

Αλάτι- μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύετε τα φασόλια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160ο -170ο C. Αλατοπιπερώνετε τα κότσια. Σε ένα μεγάλο σκεύος ζεσταίνετε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και ροδίζετε τα κότσια από όλες τις πλευρές.

Βάζετε τα κότσια σε ένα μεγάλο ταψί με σκέπασμα (γάστρα) και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τη δάφνη, το μπαχάρι, το λευκό κρασί, και αρκετό ζωμό η νερό ώστε να τα σκεπάσει. Σκεπάζετε τη γάστρα ψήνετε

τα κότσια για 3-4 ώρες.

Όσο ψήνονται τα κότσια, ξεπλένετε τα φασόλια τα βράζετε πρώτα για 40΄σε καθαρό νερό μετά τα στραγγίζετε και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι τα φασόλια μαλακώσουν λίγο. Περίπου 1/2 ώρα προτού βγάλετε το κρέας από τον φούρνο,

στραγγίζετε τα φασόλια και τα ρίχνετε μέσα στη γάστρα μαζί με το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύετε. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

 

Καλή σας όρεξη! 

Χούμους είναι η νέα συνταγή -πρόταση- του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου Τόλη, επίτιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.  

Για να την παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε:

400 γρ. ρεβίθια βρασμένα

3 κ.σ. ταχίνι

χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1/2 - 1 κ.γλ. αλάτι

1/2 κ.γλ. κύμινο

2 κ.σ. νερό

πάπρικα για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνετε το ταχίνι και τον χυμό του λεμονιού σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει πηχτό και ανοιχτόχρωμο. Μετά προσθέστε τα ρεβίθια. Χτυπήστε μέχρι τα ρεβίθια να λιώσουν.

Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και σιγά σιγά βάλτε και το ελαιόλαδο ενόσω χτυπάτε με το μπλέντερ.

Χτυπήστε το μείγμα μέχρι το ελαιόλαδο να έχει απορροφηθεί πλήρως και το χούμους να είναι λείο ή πιο σφιχτό αναλόγως της προτιμήσεως σας.

Προσθέστε το αλάτι και το κύμινο και 1-2 κ.σ. νερό αν το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σφιχτό. Χτυπήστε το για 1 ακόμα λεπτό σερβίρετε πουδράροντας με πάπρικα ραντίζοντας με ελαιόλαδο.

 

Καλή σας όρεξη! 

More Articles ...

e horos logo